Με τη Συμπαράταξη για νίκη και ανατροπή

Συνέντευξη στον Σωτήρη Ζαχαριά

 Φύλλο "Ε" Κυριακή 11/5/2014

 

Δημοσκοπήσεις έχετε κάνει εσείς; προγνωστικά για το αποτέλεσμα μπορείτε να κάνετε;

Κε. Ζαχαριά, ας είμαστε ειλικρινείς. Όλοι έχουμε εικόνα από τις δημοσκοπήσεις. Τα συμπεράσματα τους το τελευταίο ιδιαίτερα δεκαήμερο είναι ευδιάκριτα. Και εμείς όπως και όλοι γνωρίζουμε τις δυνατότητες, αλλά και τις ανεπάρκειες  αυτού του εργαλείου. Είναι αλήθεια, λοιπόν, πως οι δημοσκοπήσεις  δίνουν μια εικόνα, που κατά τη γνώμη μας εξηγεί και την αδικαιολόγητη επιθετικότητα και εκνευρισμό κάποιων συνυποψηφίων μας. Αλλά ας είναι. Οι πολίτες άλλα ζητούν και από μας στην περίοδο της κρίσης. Ζητούν λύσεις στα προβλήματά τους και αδιαφορούν για την προσωπική αγωνία των υποψηφίων για το μέλλον τους. Και για να μην αφήσω αναπάντητο το ερώτημά σας μπορώ να πω πως τόσο οι δημοσκοπήσεις, όσο και η καθημερινή αποδοχή του κόσμου μας πείθουν ότι έχει εμπεδωθεί πια η αντίληψη πως η Συμπαράταξη Λαρισαίων εκφράζει και εκπροσωπεί τον πόλο της Ανατροπής που θα βρίσκεται στον Β’ γύρο. Όμως τίποτα δεν έχει τελειώσει. Ο αγώνας συνεχίζεται με ακόμα μεγαλύτερη ένταση και ενωτική διάθεση, για να μην χαθεί αυτή η ευκαιρία για να καρποφορήσει επιτέλους η δυνατότητα να εκφραστεί και εκλογικά νικηφόρα το πλειοψηφικό ρεύμα της μεγάλης δημοκρατικής ανατροπής στην πόλη μας.  

 

Λέτε ότι κυρίαρχο μέλημά σας θα είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Τι σας διαφοροποιεί; Γιατί είσαστε πιο αξιόπιστοι από τους άλλους υποψηφίους οι οποίοι διακηρύσσουν ότι έχουν την ίδια ευαισθησία;

Εδώ θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι μια και καλή. Η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης δεν είναι ένας ιδιότυπος διαγωνισμός για το ποιος έχει μεγαλύτερη ευαισθησία. Έχει πολιτικά χαρακτηριστικά, αφού η κρίση είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων κυβερνητικών πολιτικών που φτωχοποιούν την κοινωνία μας. Αν δεν μιλήσουμε για αυτά, αν δεν τοποθετηθούμε με σαφήνεια απέναντι σ’ αυτές τις πολιτικές, πώς μπορούμε να δώσουμε πειστικές λύσεις και απαντήσεις στα όσα περνάνε οι συμπολίτες μας; Εξάλλου εμείς το έχουμε πει από την πρώτη στιγμή. Η κοινωνική πολιτική δεν είναι φιλανθρωπία. Δεν αφορά απλά κάποιες έξυπνες ιδέες, αδιαφορώντας για το γενικότερο πολιτικό πλαίσιο στο οποίο αναφέρονται. Σήμερα, το ξέρουμε όλοι μας, κινδυνεύουν δομές που χρόνια στέκονταν κοντά στον πολίτη (προγράμματα «Βοήθεια στο σπίτι», δομές ψυχικής υγείας κλπ.). Πρέπει να τις προστατεύσουμε. Οφείλει κάθε συνδυασμός να τοποθετηθεί και πολιτικά απέναντι σε όσους με τις πολιτικές τους οδηγούν στη διάλυσή τους. Ο κόσμος θέλει αλήθειες. Αυτό είναι που θα κινητοποιήσει και την υπόλοιπη κοινωνία, θα επιστρατεύσει όλες τις δημιουργικές δυνάμεις αυτού του τόπου και θα δημιουργήσει μια ασπίδα προστασίας απέναντι στον συμπολίτη μας που περνά δύσκολα αυτές τις μέρες..

 

«Η κοινωνία μας είναι έτοιμη να αλλάξει σελίδα. Δεν μιλάμε απλά για μια εναλλαγή προσώπων, που είναι έτοιμα να στηριχθούν στους ίδιους μηχανισμούς και να χρησιμοποιήσουν τις ίδιες παλαιοκομματικές τεχνικές. Μιλάμε για ανατροπή.»

 

Ποια είναι η θέση του συνδυασμού σας σχετικά με την αντιμετώπιση των μνημονιακών δεσμεύσεων που επηρεάζουν δυσμενώς τους συμπολίτες του Δήμου σας, αλλά και την αυτοδιοίκηση σαν θεσμό;

Από την πρώτη στιγμή με την κοινή ιδρυτική μας διακήρυξη  τοποθετηθήκαμε απέναντι σε αυτές τις πολιτικές,  που πλήττουν την πλειοψηφία των συμπολιτών μας  ακόμα και πολίτες και επιχειρήσεις που μέχρι χθες αισθάνονταν ότι βρίσκονταν στο απυρόβλητο. Από την πρώτη στιγμή είπαμε χωρίς περιστροφές ότι οι τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οικονομική ασφυξία, οι απολύσεις προσωπικού, η  κατάργηση αρμοδιοτήτων (σχολικοί φυλακες, δημοτική Αστυνομία) η άμεση ή έμμεση ιδιωτικοποίηση σημαντικών δραστηριοτήτων της και κοινωνικών αγαθών και  η εγκατάλειψη κάθε κοινωνικής πολιτικής διαμορφώνουν καταστάσεις που είναι αρνητικές και επικίνδυνες Γι’ αυτό και βλέπουμε τις παλιές κομματικές,  διαχωριστικές γραμμές να καταρρίπτονται. Για αυτό και μέρα με την μέρα βλέπουμε όλο και περισσότερους συμπολίτες μας να  μιλούν πια για δύο ευδιάκριτους πολιτικούς-κοινωνικούς πόλους: από την μια μεριά  τους υποστηρικτές αυτής της συντηρητικής πολιτικής και από την άλλη,  όσους ανεξάρτητα από κομματική ένταξη και πολιτική προτίμηση επιδιώκουν την ανατροπή της. Εμείς ταχθήκαμε καθαρά με τον πόλο της Ανατροπής στο Δήμο Λαρισαίων. Οι πολίτες το βλέπουν αυτό. Και δίνουν τη ξεκάθαρη απάντησή τους, στηρίζοντας το εγχείρημά μας.. 

 

Μιλήσατε επανειλημμένα για τη διαφάνεια στο Δήμο. Ποιες προτάσεις δίνουν το στίγμα σας στο θέμα αυτό;

Η πορεία του καθενός μας είναι γνωστή. Μικρή κοινωνία είμαστε και οι πολίτες μας ξέρουν. Όπως ξέρουν ότι στην πόλη μας εδώ και 16 χρόνια έχει εγκαθιδρυθεί ένα σύστημα εξουσίας με καθεστωτικά χαρακτηριστικά, που στηρίζεται στην αρχή ενός ανδρός, πελατειακό και παλαιοκομματικό. Και εδώ δεν χωρούν μισόλογα. Καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις για τη διαφάνεια και τη δημοκρατία στην πόλη και είμαστε έτοιμοι να κριθούμε γι’ αυτά:

1. Καθολικός έλεγχος των οικονομικών του δήμου για να σπάσει ο κύκλος της αδιαφάνειας στην πόλη μια και καλή.

2. Δημόσια κατάθεση του πόθεν έσχες όλων των αιρετών που κατέχουν θέσεις άσκησης της εξουσίας, και όταν τις αναλαμβάνουν και όταν αποχωρούν.

3. Χρήση του διαδικτύου και της τεχνολογίας για την επέκταση της διαφάνειας σε όλες τις αποφάσεις, και πέραν των ορίων της διαύγειας.

4. Βάζουμε τέλος στις χωρίς έλεγχο αναθέσεις, αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη των πολιτών.

5. Συλλογικό μοντέλο διοίκησης του Δήμου με λαϊκές συνελεύσεις και διαρκή λογοδοσία απέναντι στους πολίτες.

 

Πολλοί υποψήφιοι δήμαρχοι μετά την εκλογή τους υπόσχονται ότι θα λειτουργήσουν ως Δήμαρχοι όλων των πολιτών του Δήμου, αλλά γρήγορα το ξεχνούν. Εσείς τι σκοπεύετε να κάνετε;

H επισήμανσή σας είναι σωστή, κε. Ζαχαριά. Και είναι η ώρα πιστεύω οι πολίτες να γυρίσουν τα νώτα τους σε πρόσωπα αλλά και σε πρακτικές του χθες. Οι Λαρισαίοι γνωρίζουν πια καλά τι θα πει κλειστό και βαθιά συντηρητικό σύστημα εξουσίας, συγκεντρωτισμός, έλλειψη λογοδοσίας, αδιαφάνεια, λαϊκισμός. Είναι κοινό μυστικό οι ρουσφετολογικές προσλήψεις με «τακτοποιήσεις» συγγενών και φίλων, και το εμπόριο ελπίδας απέναντι σε νέους ανθρώπους. Η κοινωνία μας λοιπόν είναι έτοιμη να αλλάξει σελίδα. Δεν μιλάμε απλά για μια εναλλαγή προσώπων, που –το ξέρουμε καλά- είναι έτοιμα να στηριχθούν στους ίδιους μηχανισμούς και να χρησιμοποιήσουν τις ίδιες παλαιοκομματικές τεχνικές.  Μιλάμε για ανατροπή. Η ιστορία του καθενός μας είναι η εγγύησή μας. Δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί. Και είμαστε έτοιμοι να στηριχθούμε στο τρίπτυχο λογοδοσία-διαφάνεια- συλλογική λειτουργία. Ο κόσμος δοκιμάζεται. Δεν έχουμε το δικαίωμα  να παίζουμε με τις ζωές και το μέλλον των συμπολιτών μας χωρίζοντάς τους στα «δικά μας παιδιά» και στα «παιδιά των άλλων». Εχουμε μιλήσει από καιρό για την ισότιμη αντιμετώπιση όλων των πολιτών σε θέσεις εργασίας που θα δημιουργούνται μελλοντικά στο δήμο μας, μια διαδικασία που θα ελέγχεται στη βάση μια διαπαραταξιακής επιτροπής που θα συστήσουμε. Όπως έχουμε αναφερθεί και στην ανάγκη να σταματήσει η εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων για τα οποία πολλά ακούγονται στην πόλη.  Και έτσι θα προχωρήσουμε.  

 

«Η ιστορία του καθενός μας είναι η εγγύησή μας. Δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί. Και είμαστε έτοιμοι να στηριχθούμε στο τρίπτυχο λογοδοσία-διαφάνεια- συλλογική λειτουργία»

 

Στο ψηφοδέλτιό σας εντάξατε υποψηφίους προερχόμενους από το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού φάσματος. Πρόκειται για πείραμα; Έχει δέσει το σχήμα;

Η «Συμπαράταξη Λαρισαίων» είναι κάτι μοναδικό και πρωτόγνωρο. Είναι μια γνήσια αυτοδιοικητική συνεργασία που ένωσε και καθημερινά ενώνει περισσότερους συμπολίτες μας.  Είναι ένα αίτημα δεκαετιών -αν θέλετε- και ένα προσωπικό όραμα  το οποίο επί χρόνια υποστήριζα πως είναι εφικτό να γίνει. Είμαστε πραγματικά περήφανοι που καταφέραμε να ενώσουμε αυτοδιοικητικές κινήσεις, συλλογικότητεςκαι πολίτες, βάζοντας στην άκρη προσωπικές στρατηγικές και ξεπερνώντας αγκυλώσεις του παρελθόντος, καχυποψίες. Το εγχείρημά μας, βέβαια, δεν ήταν εύκολο. Ποτέ δεν κρύψαμε ότι υπήρχαν και δύσκολες στιγμές σ΄ αυτήν τη διαδικασία. Όμως το καταφέραμε. Όλη αυτή η πορεία μας ένωσε και μας «έδεσε». Δυνάμωσε την απόφασή μας. Είχαμε τη δυνατότητα να ανταλλάξουμε απόψεις, να γνωριστούμε ακόμα καλύτερα μεταξύ μας. Δημιουργήθηκε μια αμφίδρομη σχέση εκτίμησης και εμπιστοσύνης, που είναι η δύναμή μας. Δώσαμε τη δυνατότητα σε ανθρώπους με κοινές αξίες και οράματα να είναι μαζί, στο ίδιο μετερίζι, όπως παλιά όταν αγωνιζόμασταν να λύσουμε άλυτα δημοκρατικά προβλήματα στην χώρα μας. Η Συμπαράταξη Λαρισαίων, είναι τέκνο της ανάγκης αλλά και της οργής. Είναι το πραγματικά καινούργιο και διαφορετικό. Οι πολίτες το βλέπουν και κάθε μέρα και περισσότερο επιβεβαιώνουν την εμπιστοσύνη τους σε μας.

Τρία, μάλλον τέσσερα ψηφοδέλτια δεξιά σας. Εκτιμάται ότι είναι δύσκολο να ανασυγκολληθούν πριν το δεύτερο γύρο και άρα μειονεκτική η θέση όποιου προκριθεί σ’ αυτόν. Αλλά και απ΄ την άλλη πλευρά, τρία τα ψηφοδέλτια. Δεν ισχύει το ίδιo μειονέκτημα;

Θα σας απαντήσω χωρίς περιστροφές. Η Συμπαράταξη Λαρισαίων, αποτυπώθηκε πλέον οριστικά και αμετάκλητα ως το ψηφοδέλτιο που στη Λάρισα εκφράζει τον πόλο της Ανατροπής. Ενώνει συνεχώς. Τα μηνύματα που παίρνουμε από παντού το επιβεβαιώνουν. Και έχει εμπεδωθεί στην αντίληψη των πολιτών ότι τούτη την Άνοιξη η ελπίδα μπορεί να νικήσει και θα νικήσει.  Αυτή η σπάνια ευκαιρία δεν θα χαθεί. Απέναντί μας δεν είναι απλά τα διαφορετικά από εμάς ψηφοδέλτια. Απέναντί μας έχουμε μηχανισμούς και συντηρητικές λογικές και πολιτικές, με τα ίδια πάντα πρόσωπα που συνδέονται με συστήματα εξουσίας που καταρρέουν. Προκλητικές προεκλογικές καμπάνιες με μεγάλα εκλογικά κέντρα και υπερμεγέθεις καταχωρήσεις στα ΜΜΕ την ίδια στιγμή που οι συμπολίτες μας δοκιμάζονται. Οι πολίτες, ανεξάρτητα από την πολιτική τους προέλευση, θα τους αποδοκιμάσουν. Αναλάβαμε ένα έργο και θα το φέρουμε σε πέρας. Η Λάρισα γυρίζει σελίδα. Στην στιγμή της κρίσης ήρθε η ώρα όλος ο προοδευτικός κόσμος της πόλης μας ενωμένος με την Συμπαράταξή Λαρισαίων να αναλάβει την  ευθύνη  του Δήμου μας. Και θα το κάνει. Είμαι βέβαιος γι΄ αυτό.  

 

 

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ
loader

ΚΙΝΗΣΗ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Δεν βρέθηκαν εκδηλώσεις

Τελευταία Νέα