ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

No item found!

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Στο κέντρο της πολιτικής μας ο άνθρωπος

Η κοινωνική πολιτική σε συνθήκες επιβολής της νεοφιλελεύθερης κοινωνικής ζούγκλας και της διάλυσης κάθε έννοιας κράτους πρόνοιας παίρνει ένα νέο νόημα.

 

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, το πιο κοντινό στον πολίτη επίπεδο διοίκησης, οφείλει να προσφέρει ένα σύνολο ολοκληρωμένων υπηρεσιών, που θα στηρίζουν τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, θα καταπολεμούν τον κοινωνικό αποκλεισμό, θα δίνουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε όλες τις δραστηριότητες και θα συμβάλλουν στη δημιουργία μια σύγχρονης τοπικής κοινωνίας δικαίου.

 

Οι κοινωνικές δράσεις ενός προοδευτικού Δήμου πρέπει να δημιουργούν συνθήκες αμφισβήτησης του κοινωνικού μοντέλου που αναπαράγει τις ανισότητες σε αντίθεση με τη σημερινή αφ’υψηλού ελεημοσύνη που χρησιμοποιείται για την καταστολή και τη χειραγώγηση των αδικημένων.

 

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει επιπλέον να έχει και ρόλο διεκδικητικό. Να σταθεί δίπλα στην κοινωνία που προσπαθεί να αντισταθεί στη νεοφιλελεύθερη μνημονιακή βαρβαρότητα που την ισοπεδώνει και να παίξει ρόλο πρωταγωνιστικό στους αγώνες για την ανατροπή αυτών των πολιτικών.

 

ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

 

Η πολυδιάσπαση των κοινωνικών υπηρεσιών και των αρμοδιοτήτων έχει απορρυθμίσει τη λειτουργία τους και προκαλεί απίστευτη ταλαιπωρία στους πολίτες αλλά και τους εργαζόμενους. Η ενοποίηση σε έναν ενιαίο φορέα και η ίδρυση Κέντρου Κοινωνικής Υποστήριξης είναι απολύτως αναγκαία. Στόχος ο συντονισμός των δράσεων και κυρίως η εξυπηρέτηση των ανθρώπων από ένα γραφείο, χωρίς να γίνονται «μπαλάκι» μεταξύ των υπηρεσιών μέχρι να βρουν την άκρη μόνοι τους. Στόχος επίσης η αναζήτηση κοινωνικής υποστήριξης με αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη.

 

Καταγραφή των αναγκών της πόλης

Κανείς σήμερα δε γνωρίζει τις ανάγκες της πόλης ώστε να είναι εφικτός ένας σοβαρός στρατηγικός σχεδιασμός τόσο του είδους όσο και του μεγέθους των δομών που είναι απαραίτητες. Ο σχεδιασμός πρέπει να βασίζεται στις πραγματικές ανάγκες και όχι στην «έμπνευση» κάποιων «σοφών». Η συστηματική καταγραφή και επιστημονική μελέτη των αναγκών των ανθρώπων της πόλης σε συνεργασία με φορείς, οργανώσεις, το ΤΕΙ και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι βασική προτεραιότητα.

Καταγραφή και συντονισμός των κοινωνικών δομών της πόλης

Δεκάδες συλλογικότητες έχουν δημιουργήσει αυτοοργανωμένες δομές κοινωνικής αλληλεγγύης. Μαζί με τις κρατικές και τις δημοτικές δομές και τις δομές άλλων φορέων όπως της εκκλησίας θα μπορούσαν να αποτελούν ένα αποτελεσματικό δίχτυ κοινωνικής προστασίας αν υπήρχε στοιχειώδης συντονισμός. Αυτός ο συντονισμός, με σεβασμό στην αυτονομία κάθε δομής, όπως και η πολύπλευρη στήριξη όλων των δομών αλληλεγγύης είναι ευθύνη του Δήμου.

Διευκόλυνση της πρόσβασης στις δομές και αποσύνδεση της από την ιδιότητα του δημότη.
Αναγνώριση των νέων κοινωνικών συνθηκών και της νέας τάξης των «νεόπτωχων».

Οι δομές του Δήμου οφείλουν να είναι μέσο επιβίωσης των κατοίκων της πόλης και όχι κέντρο εξυπηρέτησης υποψήφιων ψηφοφόρων. Η ιδιότητα του δημότη λοιπόν δεν μπορεί να είναι προαπαιτούμενο, όπως και σειρά άλλων προϋποθέσεων πρόσβασης που δείχνουν άγνοια της σημερινής κοινωνικής κατάστασης και της βίαιης φτωχοποίησης μεγάλων στρωμάτων της κοινωνίας (π.χ. φορολογική ενημερότητα ή «εικονικά» τεκμαρτά εισοδήματα)

 

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Ο Δήμος στις συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνουμε οφείλει να βάλει σε πρώτη προτεραιότητα την επιβίωση των ανθρώπων. Θα πρέπει να δοθεί λοιπόν βαρύτητα στην ανάπτυξη   δομών κοινωνικής αλληλεγγύης και τη στήριξη αυτών που υπάρχουν ώστε να διαφυλαχθεί η κάλυψη των βιοτικών αναγκών μεγάλων τμημάτων της κοινωνίας που χειμάζονται. Επείγουσα ανάγκη είναι η αναθεώρηση των κριτηρίων ένταξης των ανθρώπων στις δομές με βάση τη νέα κοινωνική πραγματικότητα.

Απαραίτητες είναι δομές που θα δίνουν:

 • Πρόσβαση στη σίτιση
 • Πρόσβαση σε ασφαλή στέγαση
 • Πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας
 • Πρόσβαση σε ένδυση, σχολικά είδη, οικιακά είδη
 • Προσβαση στην παιδεία
 • Πρόσβαση στον πολιτισμό
 • Απόλυτο σεβασμό στην αυτονομία τους χωρίς επικοινωνιακή εκμετάλλευση τους
 • Στήριξη χωρίς όρους με μοναδικές προϋποθέσεις τη δημοκρατική λειτουργία τους και την ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους ανθρώπους χωρίς διακρίσεις
 • Πρόσβαση στους δημόσιους χώρους, οικονομική στήριξη και επικοινωνιακή στήριξη
 • Παροχή δυνατοτήτων επικοινωνίας και συντονισμού των δράσεων
 • Γνωστοποίηση των αναγκών τις πόλης
 • Δυνατότητα συνεργασίας με την κοινωνική υπηρεσία του Δήμου
 • Ο Δήμος δεν οργανώνει «ανταγωνιστικές» δομές με ίδιο αντικείμενο, ενισχύει τις αυτοοργανωμένες δομές ώστε να μπορούν είναι πιο επαρκείς

Παροχή δωρεάν βασικών τροφίμων από κοινωνικό παντοπωλείο ή και άλλες μορφές (π.χ. κάρτα αγορών βασικών αγαθών)

Συσσίτια, κοινωνικές κουζίνες, διανομή του φαγητού που περισσεύει από τα εστιατόρια και τα σπίτια της πόλης

Ξενώνας φιλοξενίας αστέγων

Κοινωνικό τιμολόγιο ΔΕΥΑΛ

Διεκδίκηση παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες

Κοινωνικά Ιατρεία – Φαρμακεία

Δημοτικά Πολυιατρεία

Χαριστικά παζάρια, χαριστικές γκαρνταρόμπες, ανταλλακτικά/χαριστικά παντοπωλεία

Δομές ενισχυτικής διδασκαλίας, εναλλακτικά εκπαιδευτικά προγράμματα, δωρεάν πολιτιστική εκπαίδευση

Γιατί η ζωή δεν μπορεί για κανέναν άνθρωπο να είναι μόνο η επιβίωση

 

ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

 

Επανασχεδιασμός του χάρτη των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών με βάση τις πραγματικές ανάγκες. Διεκδίκηση αύξησης του μόνιμου προσωπικού αλλά και επιμόρφωσής του και αναβάθμισης του εκπαιδευτικού τους προγράμματος. Σταδιακή επέκταση του ωραρίου λειτουργίας.

Αναβάθμιση των ΚΑΠΗ σε πραγματικά κέντρα δημιουργικής απασχόλησης και υγειονομικής και κοινωνικής φροντίδας των ηλικιωμένων. Διάσωση και σταδιακή αναβάθμιση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Ίδρυση Πολυδύναμου Κέντρου Υποστήριξης της Οικογένειας

Ίδρυση Κέντρου Εξυπηρέτησης Μεταναστών

Δρομολόγηση προγραμμάτων στήριξης των ΡΟΜΑ με προσανατολισμό την πραγματική τους ένταξη στον κοινωνικό ιστό της πόλης

Στήριξη των δομών για τις εξαρτήσεις και ιδίως των προγραμμάτων πρόληψης

Ειδική μέριμνα για τα ΑΜΕΑ με λειτουργία Γραφείου ΑΜΕΑ στις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου, συνεργασία με τις συλλογικότητες για άμεση εφαρμογή του προγράμματος προσβασιμότητας, επίλυση του στεγαστικού προβλήματος των δομών ειδικής αγωγής. Άμεσης εφαρμογής μέτρο η λειτουργία του Κοινωνικού Ταξί ξεπερνώντας τα γραφειοκρατικά προβλήματα.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

Στην εποχή της διάλυσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ο Δήμος μπορεί να παίξει άμεσα ρόλο στήνοντας ένα δίκτυο σε συνεργασία με άλλους Δήμους και την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Με την ίδρυση δημοτικών πολυιατρείων, με την στήριξη επιδημιολογικής έρευνας για έγκαιρη ανίχνευση των κοινωνικών αναγκών, με την προώθηση προγραμμάτων αγωγής υγείας και προληπτικής ιατρικής, με τη διαρκή ανίχνευση και αντιμετώπιση παραγόντων του περιβάλλοντος που επιδρούν στην υγεία και την ασθένεια.

Ο Δήμος οφείλει να είναι μπροστά στον αγώνα ενάντια στη διάλυση των δημόσιων δομών υγείας και πρόνοιας.

ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ – ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ

Ο Δήμος πρέπει να είναι δίπλα στην προσπάθεια αυτοοργάνωσης της κοινωνίας εγκαθιστώντας ένα νέο μοντέλο σχέσεων με τις συλλογικότητες:

ΒΑΣΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ Η ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Βασικός στόχος του Δήμου είναι η απομάκρυνση από το μοντέλο Δημοτικής ελεημοσύνης του «ευεργέτη» Δήμαρχου, η απενοχοποίηση των ανθρώπων που ζητούν βοήθεια και η καθιέρωση ενός πραγματικά οριζόντιου μοντέλου αλληλεγγύης με την ενεργοποίηση περισσότερων ανθρώπων είτε στις δομές του Δήμου είτε στις αυτοοργανωμένες δομές.

 

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ
loader

ΚΙΝΗΣΗ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Δεν βρέθηκαν εκδηλώσεις

Τελευταία Νέα