Skip to main content

* Εκτιμά ότι παραμονές των εκλογών θα υπάρξει πόλωση * Τι λέει για συνεργασία με Ντ. Διαμάντο και τη στήριξη της «Συμπαράταξης» από ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ * Η ψηφιακή πρόκληση, οι συνέργειες με την τοπική επιχειρηματικότητα – καινοτομία και οι πρωτοβουλίες ενίσχυσης της απασχόλησης των νέων

Απ. Καλογιάννης: Στόχος μας να γίνει η Λάρισα πρώτος περιφερειακός πόλος ανάπτυξης

«Στόχος μας είναι να γίνει η Λάρισα πρώτος περιφερειακός πόλος ανάπτυξης. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να ολοκληρώσουμε μια φάση υποδομών που θα κάνουν την πόλη τόπο προορισμού, όπως η λειτουργία του Αρχαίου Θεάτρου, οι κλαδικές και οι τακτικές εκθέσεις όπως η Agrothessaly, το Πάρκο των Ευχών, το Open Mall» τονίζει ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, μιλώντας σήμερα στην «Ε».

Λίγο καιρό πριν τις εκλογές της 26ης Μαΐου, ο κ. Καλογιάννης αναφερόμενος στα μηνύματα που εισπράττει από τους πολίτες, σημειώνει «την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής» από το έργο της δημοτικής αρχής όπως και «το κοινωνικό και το οικονομικό αποτέλεσμα που παράγει».

Απαντά στα περί ασφαλτοστρώσεων παραμονές των εκλογών ενώ για την αντιπαράθεση κατά την προεκλογική περίοδο τονίζει την εκτίμησή του πως «η βασική μας αντίπαλος, επειδή έχει μείνει χωρίς αφήγημα, θα επιδιώξει την πόλωση. Θα προσπαθήσει να κάνει το «άσπρο – μαύρο». Θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια και με κάθε μέσο ώστε να μειώσει το πρόσωπο του δημάρχου και το έργο».

Εξηγεί την απόφασή του για συνεργασία με τον επικεφαλής παράταξης, Ντ. Διαμάντο, δεν κρύβει την ενόχλησή του για τους βανδαλισμούς στη νέα παιδική χαρά, περιγράφει επιγραμματικά τον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας αλλά και τα περιθώρια δράσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για αντιμετώπιση θεμάτων όπως η απασχόληση της νεολαίας.

 

Αναλυτικά η συζήτησή μας με τον κ. Καλογιάννη έχει ως εξής:

* Μπαίνοντας και τυπικά στην προεκλογική περίοδο ποια είναι τα μηνύματα που λαμβάνετε από τους πολίτες κατά τις επαφές σας;

– «Η αντιμετώπιση των πολιτών, στην καθημερινή μας επαφή, είναι εξαιρετικά θετική. Νομίζω ότι ο κόσμος αντιλαμβάνεται σε μεγάλο βαθμό το έργο που έχει υλοποιηθεί στην πόλη, αλλά και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής που προκαλεί το έργο αυτό. Το κοινωνικό και το οικονομικό αποτέλεσμα που παράγει.

Ταυτόχρονα είναι κατά την άποψή μου προφανές ότι μιλάμε για μια δημοτική αρχή που επένδυσε σε κάποιους βασικούς άξονες: Στην ενότητα της πόλης, στο μελετημένο έργο, στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής με έργα και δράσεις που στοχεύουν στη στήριξη της μητέρας, του παιδιού και των αδύναμων και στον πολιτισμό. Αυτό λοιπόν είναι αντιληπτό από τον καθένα και φαίνεται στις καθημερινές μας επιλογές.

Επίσης, θετικά νομίζω ότι αξιολογείται και συνολικά η παρουσία μας στη θέση του δημάρχου, ως εγγυητή της ενότητας της πόλης και της υπεράσπισης των συμφερόντων της».

 

* Γιατί από την αντιπολίτευση κατηγορείσθε για απραξία και ασφαλτοστρώσεις παραμονές των εκλογών αλλά και για ταύτιση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;

– «Το επιχείρημα για «απραξία» και «ανύπαρκτο έργο» από τη δημοτική αρχή πάσχει. Αν κοιτάξει κανείς γύρω θα δει πως η πόλη έχει αλλάξει τα τελευταία πέντε χρόνια σε όλα τα επίπεδα.

Τα έργα ούτε αρχίζουν ούτε τελειώνουν στις εκλογές. Όταν μπαίνει κανείς στη λογική της σοβαρής μελέτης και της ολιστικής προσέγγισης του χαρακτήρα της πόλης, δε στέκεται στις εκλογές.

Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας προέβλεπε ένα μεγάλο διάστημα μελέτης, γιατί ακριβώς προσεγγίζει όλα τα ζητήματα της αστικής κινητικότητας, για αυτοκίνητα, ποδήλατα, πεζούς κλπ. Από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η μελέτη περάσαμε στη φάση της εφαρμογής. Μπορεί να βλέπετε τις παρεμβάσεις που έγιναν στο κέντρο της πόλης και άλλαξαν βέβαια τη φυσιογνωμία της, αλλά αυτό είναι μόνο ένα πολύ μικρό μέρος από την εφαρμογή του ΣΒΑΚ. Αυτό που ακολουθεί είναι εξαιρετικά σημαντικό και θα επιφέρει τη ριζική αλλαγή στη μέχρι τώρα στρεβλή εικόνα κινητικότητας της πόλης. Αυτό λοιπόν δεν σχετίζεται με τις εκλογές.

Τώρα, για τα περί ΣΥΡΙΖΑ, νομίζω ότι είναι απλώς κομμάτι μιας στρατηγικής αποδόμησης της Συμπαράταξης και του δημάρχου. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι η Συμπαράταξη είναι μια γνήσια αυτοδιοικητική κίνηση, στην οποία μετέχουν ανένταχτοι και ενταγμένοι κομματικά πολίτες από τον χώρο της Αριστεράς έως και την Κεντροδεξιά. Η «Συμπαράταξη Λαρισαίων» εκπροσωπεί μια μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία στον Δήμο Λαρισαίων.

Μπορεί κάποιοι να νομίζουν ότι τους βολεύει μια τέτοια κριτική, αλλά σίγουρα κανέναν δεν βολεύει η υπέρβαση των ορίων της λογικής».

 

* Θεωρείτε πως είναι ουσιαστική και σε πολιτικό επίπεδο η αντιπαράθεση ή «θυσιάστηκε» για τις ανάγκες της προεκλογικής περιόδου;

– «Στην προεκλογική περίοδο ακούγονται πολλά. Είναι μια φάση που – επιτρέψτε μου να πω – εμφανίζεται το «μαγικό ραβδί» που θα λύσει όλα τα προβλήματα. Ακούμε να προτείνονται εύκολες λύσεις, σχεδόν μαγικές, για προβλήματα που χρονίζουν, που εμφανίζουν πολυπλοκότητα και που για να αντιμετωπιστούν, χρειάζεται συστράτευση δυνάμεων, σοβαρός σχεδιασμός και εμπνευσμένη διαχείριση.

Είναι εύκολο, χωρίς να έχεις εξασφαλίσει τίποτα απ’ όλα αυτά, να στέκεσαι απέναντι σε μια κάμερα και να συγκρίνεσαι με το τέλειο. Και να υπόσχεσαι τα πάντα στους πάντες. Μόνο που δεν είναι εφικτό. Κι ακόμα χειρότερα, αυτή ακριβώς είναι η πηγή της κακοδαιμονίας της χώρας.

Εμείς λοιπόν κάναμε μια επιλογή. Να μην κάνουμε τίποτα, καμία παρέμβαση, κανένα έργο που να μην υπακούει σ’ έναν ευρύτερο επιστημονικά τεκμηριωμένο σχεδιασμό και να μην οδηγεί στον κυρίαρχο στόχο της πόλης: Στο να κάνει τη Λάρισα πρώτο περιφερειακό πόλο ανάπτυξης. Μελετήσαμε, ξοδέψαμε χρόνο, για να κερδίσουμε σοβαρότητα. Και νομίζω πως το αποτέλεσμα μας δικαιώνει.

Ωστόσο, εκτίμησή μου είναι ότι η βασική μας αντίπαλος, επειδή έχει μείνει χωρίς αφήγημα, θα επιδιώξει την πόλωση. Θα προσπαθήσει να κάνει το «άσπρο – μαύρο». Θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια και με κάθε μέσο ώστε να μειώσει το πρόσωπο του δημάρχου και το έργο».

 

* Με ποια κριτήρια αποφασίσατε τη συνεργασία σας με τον κ. Διαμάντο;

– «Ο κ. Διαμάντος έχει μια συνεπή παρουσία στο Δημοτικό Συμβούλιο ως επικεφαλής της παράταξης «Νέα Λάρισα». Στη διάρκεια αυτής της θητείας άσκησε κριτική με έναν δημιουργικό τρόπο και φυσικά σε πολλά ζητήματα της πόλης διαπιστώσαμε πως βρισκόμαστε από την ίδια πλευρά, με βάση μια προγραμματική σύγκλιση. Η συνεργασία μας ήταν μάλλον μια φυσιολογική εξέλιξη, αν δει κανείς πώς πορευτήκαμε αυτά τα πέντε χρόνια».

 

* Οι βανδαλισμοί στη νέα παιδική χαρά ήταν φανερό, σας ενόχλησαν…

– «Βρεθήκαμε στη δυσάρεστη θέση να προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη. Το δυσάρεστο είναι πως υπάρχουν συμπολίτες μας οι οποίοι δεν έχουν κανένα σεβασμό στον δημόσιο χώρο. Όμως οι πόλεις χωρίς σεβασμό στον δημόσιο χώρο, δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Είναι η κοινή μας πίστη, το κοινό μας όραμα η διαμόρφωση ενός δημόσιου χώρου αξιοβίωτου, που να καλύπτει ανάγκες. Είναι το οξυγόνο της συνύπαρξής μας».

 

* Να σταθούμε στον σχεδιασμό για τη Λάρισα της επόμενης ημέρας, εφόσον κερδίσετε τις εκλογές πού πιστεύετε ότι πρέπει να δώσετε προτεραιότητα, σε ποιους τομείς;

– «Στόχος μας είναι να γίνει η Λάρισα πρώτος περιφερειακός πόλος ανάπτυξης. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να ολοκληρώσουμε μια φάση υποδομών που θα κάνουν την πόλη τόπο προορισμού, όπως η λειτουργία του Αρχαίου Θεάτρου, οι κλαδικές και οι τακτικές εκθέσεις (Agrothessaly κ.λπ.), το Πάρκο των Ευχών, το Open Mall κ.ά.

Θέλουμε επίσης να διαμορφώσουμε έναν ψηφιακό Δήμο, ώστε μεταξύ άλλων, να βελτιώσουμε την εξυπηρέτηση του πολίτη. Αλλά και να διευκολύνουμε την επιχειρηματικότητα με μια σειρά από συνέργειες και κίνητρα που θα δώσουν θετικό αναπτυξιακό πρόσημο στην πόλη.

Ο Δήμος μπορεί να παίξει τον ρόλο του «μαέστρου» στην επιχειρηματική λειτουργία της πόλης, ως ο εγγυητής των συνεργειών μεταξύ των επιχειρήσεων. Αλλά και να γίνει το όχημα της εξωστρέφειας συμβάλλοντας αποφασιστικά στη διευκόλυνση όσων επιχειρήσεων έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό.

Ωστόσο, βασική προϋπόθεση είναι όλες οι παρεμβάσεις, είτε οι δημόσιες είτε οι ιδιωτικές, να συνοδεύονται από τη λογική της ήπιας ανάπτυξης και να έχουν τον αυτονόητο σεβασμό στο περιβάλλον. Είναι βασική προϋπόθεση για τη συνέχεια».

 

* Στη νεολαία που πλήττεται από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης με την αβεβαιότητα να κυριαρχεί, τι περιθώρια δράσης και ανάπτυξης πρωτοβουλιών μπορεί να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση; Δεν σας ζητάνε θέσεις εργασίας;

– «Μια κινέζικη έκφραση λέει πως είναι καλύτερα να μάθεις κάποιον να ψαρεύει, παρά να του χαρίσεις ένα ψάρι. Στους άμεσους στόχους της νέας θητείας, όπως σας περιέγραψα, είναι η διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, οι συνέργειες και οι συνεργασίες, ώστε να αναπτύσσονται νέες θέσεις εργασίας, σ’ ένα περιβάλλον υγειούς επιχειρηματικότητας.

Ο Δήμος απασχολεί έναν μεγάλο αριθμό εργαζομένων, αλλά δεν είναι επιχειρηματίας. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι. Μπορεί όμως να παίξει έναν κομβικό ρόλο στην τόνωση της επιχειρηματικότητας, με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που θα δημιουργούν προϋποθέσεις για νέες θέσεις εργασίας και να δίνουν στους νέους ανθρώπους προοπτική εργασίας, αντί να συνωστίζονται σε διάφορους προθαλάμους. Πολύ περισσότερο του δημάρχου!».

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Κακάρα

Απ. Καλογιάννης στην εφημερίδα “Ελευθερία”: Στόχος μας να γίνει η Λάρισα πρώτος περιφερειακός πόλος ανάπτυξης

 

Leave a Reply