Skip to main content

ΔΕΝ ΗΤΑΝ Η ΣΤΙΓΜΗ

Αυτή την στιγμή αν έβαζε κάποιος προτεραιότητα στα μεγάλα επίδικα της αυτοδιοίκησης, θα ήταν οι πόροι και οι αρμοδιότητες . Έχουμε χρόνο να συζητήσουμε για τον εκλογικό νόμο .

Για μια φορά ακόμη θα οδηγηθούμε σε μια κατάσταση, όπου αυτά τα πολύ σοβαρά ζητήματα της Τ.Α. που τέθηκαν στις προσυνεδριακές μας τηλεδιασκέψεις δεν θα συζητηθούν.

 

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Η τοπική αυτοδιοίκηση διαχρονικά είναι συνυφασμένη με δυο ζητήματα λόγω της εγγύτητας της με τους πολίτες.

Τα ζητήματα της Δημοκρατίας και τα ζητήματα της Συμμετοχής των πολιτών.

Η ίδια η εγγύτητα τους δίνει την δυνατότητα να διεκδικήσουν , να επικοινωνήσουν, να έρχονται σε επαφή με τις δημοτικές αρχές για να λύνουν τα προβλήματα τους.

Αυτά τα δυο στοιχεία λοιπόν, το προτεινόμενο σχέδιο νόμου, δεν τα εμπεριέχει.

Εξ αυτού και μόνο , επειδή μιλάμε για τον πυρήνα του θεσμού, το προτεινόμενο σχέδιο νόμου είναι σε λάθος κατεύθυνση.

 

ΕΚΛΟΓΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Το προτεινόμενο 43% οδηγεί σε Δήμαρχο μειοψηφίας και αυτό χρειάζεται επανεξέταση. Συνδυασμένο αυτό με το 60% των εδρών οδηγεί σε ένα υπερπλειοψηφικό εκλογικό σύστημα με το οποίο εμείς διαφωνούμε απόλυτα.

 

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ

Θεμελιώδες ζήτημα είναι το θέμα των τοπικών κοινοτήτων.

Το θέμα της συμμετοχής ως συστατικό στοιχείο της αυτοδιοίκησης αγγίζει το θέμα των κοινοτήτων. Η εμπειρία μας από τα συνοικιακά συμβούλια του παρελθόντος είναι διδακτική. Ήταν συμμετοχικοί θεσμοί οι οποίοι είχαν πολύ σημαντική προσφορά στην διαχείριση της Δημοτικής εξουσίας. Η Δημοτική Αρχή διοικούσε με τη βοήθεια , τις διεκδικήσεις , τις καταγραφές των προβλημάτων και την επίλυση των προβλημάτων από αυτά τα συμβούλια.

Η εξάρτηση τώρα των τοπικών συμβουλίων από τους συνδυασμούς μας, θεωρούμε πως είναι δημιουργία ενός ψηφοδελτίου το οποίο χρησιμοποιεί τα τοπικά συμβούλια ως ψηφοσυλλέκτες του Δημάρχου και του συνδυασμού του . Δεν είναι σωστό. Αν Θέλουμε την Συμμετοχή θα πρέπει να αφήσουμε τις τοπικές κοινωνίες να εκφραστούν. Δεν είναι άλλος βαθμός αυτοδιοίκησης . Είναι λαϊκή συμμετοχή πέρα και έξω από κόμματα και παρατάξεις που θα επιτρέψει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις μιας ενεργοποίησης των πολιτών για την επίλυση των τοπικών τους προβλημάτων.

 

Η ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΩΝ «ΜΙΚΡΩΝ»

Το πλαφόν για την είσοδο στο ΔΣ είτε μπει είτε όχι, ούτε προσθέτει ούτε αφαιρεί στη φιλοσοφία του νόμου. Ο εκλογικός νόμος όπως κατατέθηκε εξαφανίζει τις μικρές παρατάξεις. Αυτό είναι δεδομένο. Το 3% είναι επίπλαστο. Γιατί υπάρχει και ένα άλλο στοιχείο του σχεδίου νόμου που λέει ότι οι παρατάξεις θα πρέπει να έχουν στο ψηφοδέλτιο τους τοπικά συμβούλια παντού. Όταν θα έρθει η ώρα θα δούμε πόσες από αυτές τις μικρές παρατάξεις θα μπορούν να το πράξουν . Αυτός ο νόμος εξαφανίζει τις μικρές παρατάξεις και αυτό είναι ένα ζήτημα δημοκρατίας.

 

ΜΕΙΩΣΗ ΑΡΙΘΜΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ

Η μείωση των συμβούλων δεν έχει καμία έννοια και μάλιστα σε μεγάλους Δήμους δεν φτάνει το πολιτικό προσωπικό για να καλύψει όλα τα μέτωπα και τις αρμοδιότητες στις οποίες δραστηριοποιούνται.

Άρα όχι μείωση. Συμφωνούμε επίσης με την πενταετία.

 

ΦΤΑΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΑΛΛΟ ΑΚΡΟ

Όταν υπάρχουν προβλήματα στην εφαρμογή ενός νόμου, έρχεσαι να τα διορθώσεις και όχι να πας στον αντίποδα. Η απλή αναλογική δημιούργησε τα δικά της προβλήματα με την κυβερνησιμότητα. Στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή υπάρχουν μύριες εκφάνσεις αυτού του δίκαιου συστήματος της απλής αναλογικής. Μπορούμε επομένως, μελετώντας τες, να βρούμε διορθώσεις εκεί που υπήρξαν προβλήματα, που θα στοχεύουν όμως σε αυτά τα δυο μέγιστα ζητήματα στην ενίσχυση της Δημοκρατίας και της συμμετοχής των πολιτών

 

Leave a Reply