Skip to main content

Πλούσιες δράσεις του Δήμου Λαρισαίων για

την Ευρωπαική Εβδομάδα Κινητικότητας

  

 • Εγκαινιάζεται σήμερα η έκθεση φωτογραφίας «Λάρισα εν κινήσει»
 • Κάλεσμα συμμετοχής στην ποδηλατοβόλτα στους δρόμους ήπιας κυκλοφορίας αύριο Πέμπτη στις 7 μ.μ. με εκκίνηση από την Κεντρική Πλατεία
 • Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο η ερχόμενη Κυριακή
 • Εκθεση ποδηλάτων και προσομοιωτές σύγκρουσης και γυαλιά προσομοίωσης μέθης στην Κεντρική Πλατεία
 • Δράσεις για συμπολίτες με αναπηρικά αμαξίδια και άλλες πολλές και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις

  Με πλούσιο πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων μετέχει ο Δήμος Λαρισαίων στην «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας», που πραγματοποιείται από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου.

   

  Ως γνωστόν η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» (ΕΕΚ) από το 2002 έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός σε Ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και ευρύτερα για την προώθηση βιώσιμων τρόπων μετακίνησης και μεταφοράς στον αστικό ιστό την ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης την διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους και γιορτάζεται κάθε χρόνο.

   

  Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Δήμου Λαρισαίων παρουσιάστηκε από το Δήμαρχο Λαρισαίων Απ. Καλογιάνη  σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο, παρουσία αντιδημάρχων, στελεχών της δημοτικής αρχής και με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων που συμμετέχουν στις δράσεις.

   

  Φέτος το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, στην Ευρώπη και άλλες πόλεις του κόσμου είναι «Είμαστε Υγιείς και Ασφαλείς με τη Βιώσιμη Κινητικότητα».

   

  Όπως τόνισε ο Απ. Καλογιάννης, ο Δήμος Λαρισαίων έχει ιδιαίτερο λόγο να συμμετέχει στη διοργάνωση, ως πρώτη πόλη στην Ελλάδα που υλοποιεί Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Στον πυρήνα του ΣΒΑΚ είναι όπως είναι γνωστό, η αποτροπή της χρήσης του αυτοκινήτου, η απόδοση του δημόσιου χώρου στον πεζό, στους γονείς με τα παιδιά, στα Άτομα με Κινητικά Προβλήματα.

   

  Με την εισαγωγή των δρόμων ήπιας κυκλοφορίας, την ανάπτυξη δικτύου πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων, τη διεύρυνση των πεζοδρομίων, διαμορφώνουμε στο κέντρο συνθήκες γειτονιάς, κάνουμε την πόλη μας πιο ανθρώπινη, με λιγότερους ρύπους.

   

  Με τον έλεγχο της κυκλοφορίας στο πεζοδρομημένο κέντρο (αναδυόμενες μπάρες), με την ελεγχόμενη στάθμευση και τα περιφερειακά πάρκινγκ, διαμορφώνουμε ένα σύνολο παρεμβάσεων για μια πόλη πιο φιλική στον πολίτη .

   

  «Θα συνεχίσουμε και θα επιμείνουμε σ΄ αυτή την πολιτική. Για μια πόλη ανθρώπινη. Δεν θα κάνουμε πίσω»τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος, συμπληρώνοντας πως στην εβδομάδα αυτή εντάσσεται και η «Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο» κατά την οποία τμήμα του κέντρου της πόλης κλείνει για τα αυτοκίνητα, που φέτος θα είναι η Κυριακή 19 /9/2021.

   

  Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο ο Δήμος Λαρισαίων συμμετέχει στην ΕΕΚ και έχει αποσπάσει διακρίσεις το 2019 και το 2020.

   

  Σε ότι αφορά στο φετινό θέμα των εκδηλώσεων «Είμαστε Υγιείς και Ασφαλείς με τη Βιώσιμη Κινητικότητα», ο κ. Καλογιάννης υπογράμμισε ότι η επιλογή για το φετινό θέμα αποτίει φόρο τιμής στις δυσκολίες που βίωσε η Ευρώπη – και ο κόσμος – καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19.

  Η προώθηση της μετακίνησης με τα πόδια, το ποδήλατο, η άθληση, συμβάλλουν όπως πολύ καλά γνωρίζετε στην ψυχική και σωματική μας υγεία.  Εμείς πρέπει να δημιουργήσουμε και δημιουργούμε τις υποδομές για να διευκολύνουμε τέτοιες δραστηριότητες.

  Η βελτίωση της ποιότητας των μετακινήσεων με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και η επέκταση του δικτύου, η αποτροπή της χρήσης αυτοκινήτου, η ηλεκτροκίνηση, οδηγούν στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, της ηχορύπανσης, στη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος σε συνδυασμό με τους χώρους πρασίνου, αναψυχής και άθλησης και ταυτόχρονα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης ,.

   

  Τέλος, ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τους φορείς και συλλόγους της πόλης για την συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις.

   

   

  Μεγάλη η συμμετοχή φορέων, σχολείων, επιχειρήσεων στις εκδηλώσεις

   

  Από την πλευρά του ο ειδικός σύμβουλος του Δημάρχου κ. Περ. Καμάρης, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη προσπάθεια έγινε για την μεγαλύτερη συμμετοχή της πόλης, ατόμων, Σχολείων, Φορέων, Επιχειρήσεων, Ατόμων με αναπηρία με ένα μεγάλο αριθμό εκδηλώσεων που στοχεύουν στη διάχυση του μηνύματος της διοργάνωσης .

   

  Ενδεικτικά ο κ. Καμάρης αναφέρθηκε σε ορισμένες από τις εκδηλώσεις της φετινής διοργάνωσης:  

   

  Έκθεση φωτογραφίας «Λάρισα εν κινήσει» για τα μέσα μετακίνησης διαχρονικά στην Λάρισα σε συνεργασία με την Φωτοθήκη του Ομίλου Φίλων Θεσσαλικής Ιστορίας και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, στον υπαίθριο χώρο του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας,

   

  Δράσεις με επίκεντρο το ποδήλατο

   

  • Έκθεση Ποδηλάτων στην κεντρική πλατεία τριήμερο ΠΣΚ
  • Ποδηλατικές διαδρομές με πρώτη από την κεντρική πλατεία την Πέμπτη στις 7μμ με τη συνδρομή και των ποδηλατικών συλλόγων της πόλης
  • Ποδηλατικές δράσεις με το φορέα HERO 2030 το Σάββατο 18/9 στο Αλκαζάρ. Πολλές άλλες δράσεις στον ίδιο χώρο.
  • Πολιτιστικές διαδρομές με ποδήλατο.

   

  Άτομα με Αναπηρία

  Πολιτιστική διαδρομή με αναπηρικά αμαξίδια.

              Θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά τον            αθλητή της Παραολυμπιάδας στο ακόντιο Μπάμπη             Βαρυτιμίδη.

   

  Προσομοιωτές σύγκρουσης και γυαλιά προσομοίωσης μέθης

  Μια πρωτότυπη βιωματική εμπειρία για όσους παραβρεθούν, με τους προσομοιωτές σύγκρουσης και ανατροπής και γυαλιά προσομοίωσης μέθης με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» την Παρασκευή 17/9 και την υποστήριξη της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου.

   

  Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο

  Η Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο έχει οριστεί φέτος την Κυριακή 19/9 με πάρα πολλές δραστηριότητες. Ένα τμήμα του κέντρου από τις 9 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι κλείνει για τα αυτοκίνητα και αναπτύσσονται μια σειρά από εκδηλώσεις. Συμβολικά, για να ανακτήσει, έστω για λίγο, ο πεζός το χώρο που του στερεί το αυτοκίνητο.

  Οι μετακινήσεις αυτή τη μέρα με το Αστικό ΚΤΕΛ γίνονται με μισό εισιτήριο και για τους μαθητές δωρεάν.

   

  Μαραθωνοδρόμοι στο κέντρο της πόλης μεταφέρουν το μήνυμα της διοργάνωσης.

   

  Δράσεις για την Υγεία

  Αιμοδοσία από τις 20-24 Σεπτεμβρίου σε συνεργασία με τα Τμήματα Αιμοδοσίας των δύο Νοσοκομείων μας , Γενικού και Πανεπιστημιακού

  Επιδείξεις Πρώτων Βοηθειών και Υγειονομική υποστήριξη από τον ΕΡΥΘΡΟ ΣΤΑΥΡΟ, την ΕΠΟΜΕΑ και την ΕΟΔΥΑ .

  Ενώ θα είναι σε εξέλιξη τα rapid test από τον Δήμο Λαρισαίων τον ΕΟΔΥ και την Περιφέρεια .

   

  Στην άθληση

  Πολλές δράσεις, ποδηλασία στην πόλη, στα χωριά, Πινγκ πονγκ, ξυλορακέτες, Άσκηση με ρυθμό Zumba fitness

   

  …Και μια ευκαιρία να ενισχύσουμε το Κοινωνικό Παντοπωλείο…

  Σε στατικό ποδήλατο, για κάθε χιλιόμετρο που θα ποδηλατούν οι επισκέπτες, ένα ευρώ θα διατίθεται σε τρόφιμα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο  Παντ ΠΣΚ

   

  Εκδήλωση στην Ιουστινιανού 

   

  • τα νέα έργα ΣΒΑΚ που παραδίδονται σταδιακά όπως η Ιουστινιανού. Σας καλούμε τη Δευτέρα το πρωί στις 10 επί της Ιουστινιανού μπροστά στο 3ο Δημοτικό
  • Η εγκατάσταση δεκάδων νέων ποδηλατοστασίων σε σχολεία και διάφορα σημεία της πόλης
  • Νέες διαγραμμίσεις διαβάσεων κλπ

   

   

  Ο κ. Καμάρης καταλήγοντας ευχαρίστησε  τις δομές του Δήμου Λαρισαίων

  τους μετέχοντες εθελοντές, σχολεία, φορείς, συλλόγους, ιδιώτες,

  τους χορηγούς μας

  τη Δημοτική Αστυνομία και την Τροχαία Λάρισας για την υποστήριξη

   

  και βέβαια τους συνεργάτες μας που αφιέρωσαν ώρες ατελείωτες για την οργάνωση τη εβδομάδας.

   

  Επίσης, εκ μέρους του Πανθεσσαλικού Συλλόγου Αναπήρων Πολιτών κ. Στ. Πάικος, κάλεσε τα μέλη και όλους τους ανθρώπους με αναπηρικά αμαξίδια να συμμετάσχουν στις σχετικές εκδηλώσεις, ενώ ιδιαίτερη αναφορά στις ποδηλατικές δράσεις έκανε η συνεργάτιδα της διοργάνωσης κ. Ευη Ευαγγέλου.   

   

Leave a Reply